Benvinguts al nostre Blog

Preparació dels materials i l’almassera per la collita

Per aconseguir un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat és imprescindible tenir una matèria primera, les olives, en perfectes condicions. Recollir les olives en el seu punt just de maduració farà que, posteriorment, tinguem uns olis d’unes característiques concretes. La mida de la caixa per transportar-les, el temps que passa des de la collita fins a l’arribada del molí i la cura en aquest són elements que tenim estudiats al detall perquè els olis Oleum Flumen compleixin els requisits qualitatius.

També és imprescindible treballar amb una maquinària i materials adequats. Aquests han d’estar amb les condicions tècniques, d’higiene i de neteja adequades, i durant tot el procés de producció, des que es cullen les olives al camp fins que l’oli està envasat i preparat per ser consumit.

 

MATERIALS DE RECOL·LECCIÓ

Amb la matèria primera ben cuidada i controlada, queden per comprovar el manteniment i les condicions higièniques dels materials i maquinària del camp i l’almàssera. Perquè això sigui possible s’ha de ser molt curós amb tots els detalls, des de la neteja de les caixes de recol·lecció dels fruits, fins als filtres i dipòsits d’emmagatzematge de l’oli ja elaborat, passant per totes i cadascuna de les màquines que hi ha durant tot el procés.

Les caixes, els mantells de protecció del terra, els vibradors (de pinta o de tronc), i també els vehicles amb els quals es realitzen aquestes labors al camp han d’estar ben preparats i nets. En definitiva tots aquells materials i màquines que estaran en contacte amb els fruits en un moment o altre.

 

ALMASSERA

Quan els materials i maquinàries del camp estan preparats i llestos per a la seva utilització correcta, s’ha de deixar preparada l’almàssera, tant en sentit d’higiene i neteja, com de provisions, tenint preparats una sèrie de recanvis de peces de fàcil desgast i eines per a qualsevol imprevist que pugui sorgir durant el funcionament de la maquinària.

Cal comprovar, també, que la maquinària funciona correctament, que els sistemes electrònics segueixen en correcte estat i que les màquines estan en perfectes condicions i preparades per a la campanya actual. Es desmunten les màquines peça a peça i es passa a netejar-les a fons assegurant que no hi queda cap resquitx de brutícia.

És molt important dur a terme aquestes tasques de neteja i desinfecció amb molta cura, ja que tenir una maquinària bruta pot produir a part d’un mal funcionament d’aquesta, una sèrie de fermentacions amb els consegüents defectes en el producte final que farien que ja no tinguéssim un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat, que recordem és el principal objectiu de la producció.

Finalment remarquem que després de l’ús de la maquinària durant un dia de campanya cal tornar a netejar i desinfectar tot el circuit per l’endemà, ja que deixar restes de material orgànic de les olives i de l’oli durant tota una nit, o almenys durant unes hores, podria comportar la fermentació de les mateixes i aportar als olis dels dies següents defectes no desitjats. A Oleum Flumen fem una neteja diària del molí després de la seva utilització. Ja de matinada netegem ben bé la maquinària per poder començar, l’endemà, una nova jornada de collita i multuració.

 

Un article d’Eloi Torrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *