Comunicació

Oleum Flumen treu al mercat la nova imatge del seu vinagre més especial, de raïm Pedro Ximénez i envellit durant 25 anys a Xerès

Paula Coll PX Acetum Flumen és el resultat d’una herència, d’una amistat i d’un procés d’envelliment únic a la Bodega Ximénez-Spínola

Les Teixeres/ Vinaixa. Dimecres, 1 d’octubre de 2014.- Oleum Flumen ha tret al mercat 1.500 unitats del seu vinagre envellit més especial, de la varietat de raïm Pedro Ximénez, envellit durant 25 anys a la Bodega Ximénez-Spínola, a Xerès. El vinagre presenta una nova imatge prenent de referència la besàvia de la família, el seu nom, la seva fotografia i els seus valors.

Paula Coll PX Acetum Flumen Collection té la particularitat d’envellir en bótes que desenvolupen contaminació acètica i es destinen a un celler especial per a la criança de vinagres. Els vins amb contaminació acètica poden arribar a convertir-se, amb el pas del temps, en un vinagre de qualitat excepcional, per haver estat obtingut de manera natural i absolutament espontània. Paula Coll PX no és un vinagre “al Pedro Ximénez” sinó “de Pedro Ximénez”. És intensament acètic i potent, ja que els llevats del tipus “micoderma-aceti” possibiliten l’avinagrament del vi, i evolucionen convertint en acidesa total el grau alcohòlic i la dolçor marginal que li és pròpia al raïm de PX. Cal destacarne els 25 anys d’envelliment i refinament per assolir un resultat únic que, al mercat, té un PVP orientatiu de12 -14 euros.

El nom per al vinagre envellit ret homenatge a la besàvia de Martí Terès, qui ha ensenyat i deixat un llegat basat en l’esforç, el treball, la creença en els ideals, el respecte i la generositat. Per aquest motiu el vinagre duu el seu nom.

Ximénez-Spínola & Oleum Flumen, units des de 1983

Paula Coll PX Acetum Flumen Collection és resultat d’una estreta relació entre Bodegas Ximénez-Spínola i Oleum Flumen, ambdós projectes productors i comercialitzadors de productes per a l’alta gastronomia. Es tracta d’un projecte familiar en què s’uneixen el saber fer amb els coneixements, la passió per les coses ben fetes i la cultura de l’esforç. Des de l’any 1983 es conserva una solera de vinagre natural a Xerès, que fins avui s’ha anat incrementant cada any. Ara mateix es disposa de 61 barriques i 4 tones. El llegat que va iniciar Don José Luis Zarzana l’ha continuat després José Antonio Zarzana, qui conjuntament amb Martí Terès d’Oleum Flumen, recullen cada any “el fruit d’aquesta tranquil·la i plàcida solera, per després embotellar-lo a la finca de Xerès de la Frontera i que cadascú l’empri com estimi convenient”.

Les aplicacions gastronòmiques de Paula Coll PX Acetum Flumen són múltiples. Les més indicades per Martí Terès són amanides de:

 • Verdures fresques i recent collides de l’hort, ben amanides
 • Fruites del temps (poma, pera, plàtan…)
 • Maduixes i maduixots
 • Cireres

També es recomanen unes gotes generoses de Paula Coll PX i oli Oleum Flumen a:

 • Patates al grill
 • Llegums
 • Ous fregits
 • Musclos al valor
 • Cloïsses al vapor
 • Ostres
 • Anxoves
 • Formatges curats o frescos

Relació d’espais gastronòmics on pots trobar Paula Coll PX Acetum Flumen Collection

Sobre Oleum Flumen

Oleum Flumen té 180 hectàrees d’olivera repartides per la península ibèrica, amb segell del CCPAE (producció agrària ecològica) per als seus olis i un 70% de vendes a l’exterior. Tots els productes d’Oleum Flumen són “petites joies d’art”. Olis, vinagres i productes gourmands.

La finca Les Teixeres, a Vinaixa, totalment sostenible, reuneix 50 hectàrees de cultiu i bosc característic de la mediterrània. És un espai amb instal·lacions modernes i maquinària importada, fruït d’investigacions i projectes de nous processos d’extracció de l’oli. Oleum Flumen té un esperit d’innovació constant. És un projecte que reuneix sensibilitat i cultura que ara es complementa amb una aposta per les arts escèniques i plàstiques.

Finca Les Teixeres · N-240 Km 58
25440 Vinaixa- Les Garrigues- Lleida