Bienvenidos a nuestro Blog

“L’oli d’oliva dóna consistència a tots els plats”

1798627_899450123407020_2554644364438108566_n

 

CONVERSES DE L’OLI AMB FRANCISCA GABALDÀ, RESPONSABLE DE LA PARADA MENUTS ROSA DE LA BOQUERIA

 

Menuts Rosa és la Francisca i la Rosa. Ens vam conèixer fora del nostre pais. En aquesta llarga aventura que es diu el món de l’exportació. Llargues converses, molts riures i alguna que altra llàgrima. La vida no sempre pren cafè amb tu, diu el cantant. Amb la Francisca i la Rosa és com si fóssim família. Sabeu aquells familiars que saps que hi són, però que no et cal veure sovint? I el dia que et retrobes, veus que tot és una mica igual que el darrer que ho vas fer. Són molt bona gent. Amb un punt de geni – que no cal- però entranyables, afectuoses… Sempre preocupades per com estic i com estan les meves filles. Ens tenim molta estima. Ah! No ho he dit, però cuinen uns plats suculents amb aquella dedicació i saber fer de tota la vida, amb oliBO, d’Oleum Flumen, i estan enamorades de l’oove de Finca. Poc més es pot demanar, no creieu? Per Martí Terès.

 

Premi a la “Millor parada de Mercat” de la fira “Mercat de Mercats”. Felicitats.

Estem molt contentes perquè la nostra és una trajectòria de 114 anys, de l’àvia, de la mare, meva i de la meva filla, quatre generacions. D’una cosa que no és gaire reconeguda, els menuts (llengua, tripa, cor, peus, fetges…) nosaltres li hem donat una transformació que ens ha permès seguir el negoci. Cuinem perquè la gent s’ho endugui a casa per escalfar-ho. Hem allargat la vida a un producte que semblava no tenir sortida…

 

Quan diagnostiqueu aquesta necessitat de canvi?

Tenia molta sortida amb la immigració de procedència sud-americana i africana que culturalment tenen l’hàbit de menjar aquest tipus de productes que servim. Productes que no són barats i que amb la crisi han hagut de reduir el consum, o bé han retornat al país d’origen. Amb la crisi ens en vam adonar.

 

I el consum a Catalunya?

Com et deia, amb la meva filla vam decidir fer un pas endavant perquè a Catalunya el nostre, els menuts, és un producte que els joves no coneixen, només la gent gran. Falta temps per cuinar i saber cuinar-ho com ho feien la mare i l’àvia… I per això vam evolucionar.

 

És allò de renovar-se o morir?

Ens vam renovar i tenim una parada preciosa amb 4 dependents sud-americans als qui sempre explico que poden fer menuts però amb delicadesa, cura, coherència, elegància.

586web

I quin paper juga l’oli d’oliva verge extra a la parada?

És la base. L’oli d’en Martí Terès és bàsic. Si no tens un bon oli, no tindràs bon plat. Qualsevol sofregit necessita un bon oli. L’utilitzem per cuinar tot el que fem. Per exemple, les galtes a la catalana, rostides amb prunes, pinyons… Boníssimes amb oliBO, per Nadal és un dels plats que més agrada. Gastem tot el que podem amb l’oli, perquè és el fonament de tots els preparats, siguin sofregits, rostits… També queda boníssima l’amanida de cap i pota amb pebrot i olives amb una vinagreta d’oli. Si l’oli no és bo l’amanida no tindrà cap gust. Dóna consistència a tots els plats.

 

Ho expliqueu també als clients?

Sí, però cada vegada la gent està més informada i no cal convèncer a ningú. Tothom sap que si no hi ha oli de qualitat, el resultat serà de baixa categoria.

 

Percebeu al mercat de la Boqueria més cultura de l’oli?

I tant. La gent els mira, els destria, a la Boqueria tenim botigues d’olis. A mi em passa, m’agrada tafanejar molt i tastar diferents perfils d’oli, els que m’envia en Martí m’encanten. A casa meva no n’entra cap més. Potser per la crisi la gent s’hi mira més, però les persones que tenen cultura gastronòmica i compren a la Boqueria ho fan a consciència.

 

Sabent també les propietats saludables de l’oli d’oliva verge extra?

Hi ha molts metges, molts dietistes i especialistes que ho confirmen. Fa poc a la contra de La Vanguardia van publicar una entrevista amb un especialista de càncer de colon que recomanava menjar amb oli d’oliva verge extra de la primera premsada. És preventiu.

 

Una imatge de bon gust i tracte de l’oli d’oliva verge extra?

Doncs la botiga Els Pòrtics de la Boqueria. També tenen un aparador impressionant a Oro Líquido al carrer de la Palla de Barcelona.

 

Un restaurant per gaudir de la cuina i l’oli d’oliva VE?

El d’en Carles Gaig. És client nostre i a vegades hi anem a dinar o sopar. Té un tracte especial per l’oli.

 

I si parlem del món de les arts, amb quina relaciones l’oli?

La pintura.

93 302 32 30

fgabalda@telefonica.net

www.menutsrosa.cat/

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *