Welcome to our Blog

“Un cuiner sense un bon producte no és res”

CONVERSES DE L’OLI AMB VALEN MONGAY, LA SALSETA (SITGES)

valen 3

“A la Salseta prioritzem aquells productes d’origen proper per sobre dels foranis. Per a nosaltres tan important és el tractament dels aliments a la cuina, com conèixer la seva traçabilitat. Conèixer el productor ens dóna una confiança en el producte que ens permet transmetre-la als nostres clients. Per aquest motiu a la nostra carta consta en molts casos el nom del productor. Amb el contacte directe amb el productor, donem suport al teixit econòmic del nostre entorn i a aquells que ajuden a mantenir vives les nostres tradicions gastronòmiques i el nostre paisatge”

 

El Garraf no s’entendria gastronòmicament parlant sense en Valen Mongay i La Salseta de Sitges. Cuiner i amant del folclore popular, del sol i del mar, tant com del producte de proximitat i de qualitat, de la igualtat i de la justícia a la cuina. Amic i referent per a tots els qui gaudeixen de la gastronomia sincera i honesta. El visitem sovint per mantenir vius els vincles d’amistat i per ampliar coneixement al voltant de l’slow food i dels petits grans plaers enogastronòmics de la vida. Aquest cap de setmana en Martí Terès hi ha anat a esmorzar i ha obert el cicle de converses de l’oli. Que les gaudiu!

En una frase, defineix-nos que és per a tu l’oli d’oliva verge extra. 

És un ingredient imprescindible a la cuina, podem prescindir-ne de molts, però d’aquest no.

I per al teu restaurant, què aporta?

Com amb molts altres productes, el fet de conèixer qui el fa, dóna confiança, seguretat, tranquil·litat. Sempre explico que no tenim proveïdors, tenim amics productors, amb noms i cognoms, treballem amb projectes de filosofies que compartim.

En quins plats pren protagonisme l’oli d’oliva VE?

Per exemple, el plat estrella que agrada al 100% dels clients, que sempre deixa content, és el bacallà amb alls confitats. Tant el bacallà com l’all es couen amb l’oli d’oliva verge extra i això es nota.

I a banda del bacallà?

Doncs ara que es temps de carxofes

Quins productes Oleum Flumen empreu?

Per cuinar l’Olibo, i a la sala el Premium.

Com l’expliqueu als clients, si és que ho feu?

És el que comentàvem, com que coneixem els productors ja saben que l’oli que tenim és bo. els amics que venen a dinar a casa tenen amb nosaltres una relació personal i hi confien plenament. No comentem gaire cosa més. Donen per bo que els servim un bon producte.

Com poseu en valor els elaboradors?

Doncs a la primera pàgina de la carta hi han un llistat amb imatges dels productors. Posem rostre i origen a cada producte. Hi ha cuiners mediàtics que no ho fan, i sempre penso que potser és que tenen alguna cosa a amagar. Un cuiner sense bon producte no és res. S’ha de compartir, la glòria.

Un maridatge amb oli d’oliva verge extra que recordis?

En el seu dia, a l’Hisop de Barcelona, vaig tastar una deliciosa xocolata amb sal i oli d’oliva verge extra. Deliciós. I sempre porta a records d’infantesa.

Logo CuinaCatalana

A banda del bacallà, un segon plat amb l’oli d’oliva VE de protagonista?

És que l’oli és necessari per a tot, però un plat que té molta sortida i més ara en temporada de carxofes, és la carxofa confitada amb oli d’oliva. Són la millor opció després de la brasa, és clar.

Un lloc en què es tracti bé l’oli d’oliva VE?

El Camp de Tarragona. Veig que és a on més el cuiden, tinc família de productors d’oli a les Borges Banques, però sempre he vist que la cultura de l’oli és més viva a les comarques tarragonines, l’oli, com el vi i la pesca. Gastronòmicament tot Catalunya pensa més en la potencia de la zona d’Osona, però crec que és de mèrit mencionar també el sud.

Coneixes l’Oleum Experience a la finca Les Teixeres?

No. Em cau massa lluny. Però aquest és un camí que els italians saben fer bé i molt bé. El Martí és una persona de mira molt obert que absorbeix tot el que veu. És una persona que no para de viatjar, l’admiro, certament. No para de veure món per conèixer coses noves i copiar allò que es fa bé. Té una ment inquieta i sempre està enredat amb projectes i amb coses que el porten a tenir un model empresarial diferent.

Quin producte és l’imprescindible per acompanyar l’oli d’oliva VE?

Un pa amb tomàquet, quan és temporada a l’estiu, triant una bona varietat. Amb un raig d’oli i sal. Ja no cal res més. Toques la glòria.

Una expressió artística que t’evoqui l’oli?

Al restaurant hi tenim pintura, donem opcions a amics perquè hi exposin. De temàtica diferent, també hi entra el producte de proximitat.

Un refrany, una dita, un poema de l’oli?

He traduït del castellà aquest: “Al sol d’agost cria l’oli i el most”.

www.lasalseta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *