Welcome to our Blog

Reconeixen les bones pràctiques de Responsabilitat Social d’ARP Catalonia SL

DSC_1021

Segons Respon.cat, és una de les 20 pimes catalanes amb un fort compromís envers la societat i el medi natural  

 

Les Teixeres/ Vinaixa. Divendres, 19 de desembre de 2014.-  ARP Catalonia SL (propietària de les marques Oleum Flumen, Acetum Flumen i Uhmm) és una de les 20 petites i mitjanes empreses catalanes que ha estat reconeguda per l’organisme Respon.cat per les bones pràctiques de Responsabilitat Social desenvolupades en la producció i l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra, els vinagres i les gourmenderies ecològiques.  Des dels inicis, ara fa 10 anys,  ARP Catalonia ha incorporat a la base de la seva activitat compromisos diversos amb la terra i el territori, la salut i el medi ambient i els proveïdors per oferir un producte propi ple de valors i història, mantenint sempre les arrels però amb la voluntat de traspassar fronteres.

L’activitat d’ARP Catalonia està estretament lligada a la terra i als diferents territoris a on hi té plantades oliveres –Vinaixa, Priorat, Montserrat i la Serra de Baena- per oferir un producte singular que permet a l’empresa créixer de forma sostinguda. En aquest sentit, cal destacar que s’han registrat creixements anuals superiors al 10% pel que fa a les vendes. Un increment  que es combina amb projectes d’investigació i recerca en la selecció de noves varietats d’oliveres, i noves formes d’elaboració de l’oli, com el nou molí que s’estrenarà a la finca Les Teixeres, Vinaixa, aquest 2015 seguint un programa europeu de recerca i amb tecnologia importada d’Itàlia.

En una escala diferent i amb la col·laboració de l’empresa Smaarts, s’ha tret al mercat un nou envàs d’oli d’oliva verge extra amb monodosis de 15ml, una innovació que suposa avançar-se a la futura normativa d’envasat  d’oli amb sistema inviolable i al mateix temps afavorir-ne l’ús, ja que no és imprescindible tenir l’ampolla a mà ni estar al restaurant o a casa.

 

Un projecte de valors i formes de ser

ARP Catalonia té com a principal missió “vendre valors i formes de ser” i és per aquest motiu que el projecte no només es dedica a la producció i elaboració d’olis Oleum Flumen, vinagres Acetum Flumen i productes singulars Uhmm…! , sinó que bona part de l’activitat gira al voltant de la millora de la biodiversitat, la protecció d’hàbitats, la difusió dels valors ambientals a través de productes agraris –com les verdures ecològiques envasades amb oli d’oliva verge extra – i les activitats pedagògiques sobre la producció agrària i la natura, conservant les varietats locals com la gorbal, la fulla de salze, la vera i la palomar, a més de l’arbequina.

També en aquest sentit, l’empresa manté un compromís estret amb el territori promovent la cultura de l’oli, fent coincidir plaer gastronòmic amb coneixement. En aquest sentit, ARP Catalonia té un programa de tastos hedònics en marxa, conegut com Oleum Experience, que proposa als visitants descobrir el món de l’olivera i gaudir del tast d’olis en forma d’esmorzar, dinar i/o berenar, acompanyant productes de proximitat i de temporada i innovacions gastronòmiques, com els gelats d’oove.

DSC_1064

El medi i la salut, dos compromisos puntals

Entre els aspectes valorats per Respon.cat hi ha el segell ecològic del CCPAE per al conjunt de la producció d’ARP Catalonia. També s’han respectat i delimitat les zones d’oliveres centenàries i s’està treballant intensivament per assegurar la sostenibilitat de les finques amb diferents accions:  

  • La incorporació de plaques solars, amb un sistema d’acumulació, que ha permès reduir el consum d’hidrocarburs en el generador elèctric.
  • La creació de sinèrgies amb diferents organitzacions per reduir costos a tots nivells: la comunicació a clients, proveïdors i amics de la necessitat de reducció de consums energètics, el fet de compartir vehicles i màquines, el fet d’indicar mitjançant rètols en els diferents punts de consum energètic la necessitat de fer-ne un ús racional, així com la voluntat de reducció per part de l’organització, etc.
  • Emmagatzematge d’aigües pluvials que aconsegueix el 67 % del consum necessari.
  • Emmagatzematge d’aigües residuals amb el reciclatge d’un 47%.
  • Reciclatge d’un nou envàs que permet una millor separació dels elements que hi intervenen. Per aquest motiu l’envàs disposa de vidre (contenidor verd), plàstic (contenidor groc ) i etiqueta (contenidor blau ).

L’altre compromís a destacar és amb la salut. En aquest sentit, ARP Catalonia està investigant i localitzant varietats d’oliveres que permetin elaborar l’oli que estudis científics recents indiquen com a apropiat  per prevenir i tractar determinats tipus de càncer.

moli3

La Responsabilitat Social s’estén també a la cadena de proveïment. En aquest sentit,  ARP Catalonia disposa d’una guia de bones pràctiques pel que fa al correcte ús del producte i al seu reciclatge. Se’n fa difusió entre els diferents proveïdors. Tanmateix  disposa d’una línea de contractació que estableix tant els criteris de selecció de proveïdors de matèries primeres i serveis com les expectatives de la relació i les mesures a prendre quan aquestes no es compleixen.

I per descomptat també envers el client. Per visualitzar l’arrelament i la identificació amb la terra, s’etiqueten els productes exclusivament en llengua catalana. Pel que fa al web, i amb voluntat d’internacionalització, es troba disponible en català, castellà i anglès. Com a part també de la gestió del multilingüisme i sensible a col·lectius amb dificultats de visió els productes s’etiqueten també amb sistema Braille.

Amb aquesta iniciativa, Respon.cat ha volgut reconèixer el papeu actiu i compromès d’Oleum Flumen que es pot consultar en un volum editat per a l’ocasió.  L’organisme vol implicar empreses i organitzacions empresarials amb la RSE per promoure un salt qualitatiu i quantitatiu a Catalunya.  ARP Catalonia comparteix que “un projecte de país ha d’anar vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *