Welcome to our Blog

Oleum Flumen participa en un projecte europeu de cooperació per potenciar l’oleoturisme a Catalunya

DSC_0497

Les Teixeres/ Vinaixa. Dimarts, 17 de febrer de 2015.- Oleum Flumen ha estat seleccionada conjuntament amb una vuitantena d’empreses catalanes per participar en un projecte europeu de cooperació –iniciativa CoMeDPRO- amb l’objectiu de promoure activitats relacionades amb l’oli, el vi i el territori. El fil conductor del projecte és la creació de rutes turístiques vinculades amb ambdós productes agroalimentaris i compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros.

A Catalunya, el programa el promou la Generalitat i té com a socis la regió de Sardenya i Israel. La idea és que els tres territoris creïn rutes turístiques vinculades al vi i l’oli per impulsar els dos sectors agroalimentaris i generar activitat econòmica. Oleum Flumen és una de les empreses d’elaboració d’oli d’oliva verge extra que participarà en el programa a Catalunya, del que també en formen part olis amb DOP.

Oleum Flumen ja té el seu propi programa d’activitats oleoturístiques que es coneixen amb el nom d’OleumExperience. El fet de formar part d’aquesta iniciativa europea permetrà a l’empresa, amb seu a Vinaixa, consolidar les propostes d’oleoturisme i guanyar visibilitat, a més a més d’establir sinèrgies amb altres regions productores. Tanmateix, cal destacar que el programa coincideix amb l’impuls que s’està donant des del Govern català i els agents socials i econòmics a la promoció de la cultura de l’oli, del vi i del paisatge a Catalunya.

La fase de diagnosi del programa ja està en marxa i properament es duran a terme les 8 hores d’assessorament en temes relacionats amb les TIC i les propostes d’oleoturisme territorials.  D’aquesta manera es millorarà la capacitat dels productors i elaboradors de vins i olis i de les persones vinculades al desenvolupament oleoturístic per aconseguir una visió més oberta que contribueixi a accelerar l’intercanvi de persones i productes entre les costes mediterrànies. Les activitats compten amb assessorament individualitzat, formació i capacitació especialitzades i el desenvolupament d’una xarxa de promoció de les empreses participants a nivell internacional, a més de suport d’emprenedors i noves línies de negoci.  El programa s’implementarà al llarg de 20 mesos i ha d’haver finalitzat aquest proper estiu, tot i que pot allargar-se en el temps un cop establertes les bases i realitzades les connexions entre agents.

El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l’Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L’objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l’àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia, Xipre. L’Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l’àrab, l’anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).

 

DSC_0502DSC_0512

Tastos hedònics

Les activitats d’oleoturisme que es desenvolupen a Oleum Flumen des dels inicis del projecte que aquest 2015 celebra 10 anys, reben el nom d’OleumExperience. La iniciativa consisteix en una visita a la finca Les Teixeres, Vinaixa, per descobrir l’entorn paisatgístic i les diferents varietats d’olivera, així com la forma en què l’empresa realitza la producció i l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra en finques ecològiques. A l’hora del tast, es planteja una sessió hedònica, per aprendre i entendre mentre es gaudeix de l’oli d’oliva verge extra maridat amb productes que encaixen i es potencien. Es tracta de descobrir les sensacions dolces, salades, picants, fredes i calentes de l’oli, amb la vista, el gust i el tacte. S’adjunta un PDF amb la proposta de berenars hedònics.

 

Ecologia, qualitat i salut

Oleum Flumen és un projecte que combina ecologia, qualitat i salut. L’extracció de l’oli amb processos mecànics sense sistemes químics permet preservar aromes i evitar contaminacions. A més a més, se segueix el paradigma del moviment Slow Food “bo, sa i just” i l’ecologia es lliga amb la qualitat, en un entorn únic per a les finques ja que interaccionen amb la natura a l’estar envoltades de bosc. El projecte demostra una màxima sostenibilitat energètica perquè les instal·lacions són autosuficients per mitjà de l’energia eòlica i solar de què es disposa.

Finca Les Teixeres · N-240 Km 58 · 25440 Vinaixa- Les Garrigues- Lleida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *