Welcome to our Blog

“Crec que l’aventatge de fer servir un bon oli d’oliva és que combina amb tot. No hi ha res que se li resisteixi”

En Genís és el perfil de l’home BO. D’aquell artesà que avantposa la part humana a qualsevol altra. Saberut, humil, abnegat, sensible, políglota i viatjat. I un gran professional que cerca amb deliri lo millor. Capaç d’emocionar-se per una creació pròpia o aliena. Ens vam conèixer a Torí compartint d’una forma slow, el food. Hem compartit comarques fruït de l’atzar i de l’ordre de la vida. Som col·laboradors en tot allò que podem. Llargues tertúlies, eh Genís? on tot acariciant copes de vi som capaços de posar ordre en aquest desori anomenat gastronomia i altres. Fidel defensor de l’OOVE i convençut que amb un bon Olibo els seus cuinats milloren… Fins i tot els seus frankfurts! Això va ser una dedicatòria. Gràcies Genis, ja saps que els que som com som, a voltes també necessitem que ens xiulin a l’orella que allò que fem, val la pena.

CONVERSES DE L’OLI AMB GENÍS NOGUERA, PROPIETARI DE CARNS CAL FUSTERET

Des de 1944 Carns Fusteret s’identifica per l’elaboració artesanal de la carn i l’embotit. Ara ofereix lliurament a domicili de tots els seus productes a les llars del Bages, el Garraf i Barcelona.

GN

Què és l’oli d’oliva per un projecte com Cal Fusteret?

Nosaltres venim del món rural, els nostres lligams amb la terra i els seus productes són evidents i per tant també amb el món de l’oli. Recordo que de petit a la botiga veníem oli d’oliva a granel. Encara ara recordo perfectament on era el dipòsit, recordo perfectament aquella olor a oli oliva VE. A més, a casa, com a moltes cases dels pobles ens feiem de tot també el vi i l’oli.

Com l’incorporeu al negoci?

Tant a casa com en el nostre negoci sempre hem treballat amb oli d’oliva, abans quan teniem botiga en veníem pero ara només el fem servir per als nostres elaborats.

Expliqueu al client els avantatges de l’oli d’oliva VE?

He de dir que soc un enamora’t de l’oli d’oliva VE, i per tant un gran defensor del producte. Personalment amb oli i pa podria viure, de fet cada matí en posar els peus a terra, em prenc una cullerada d’oli. És evident doncs que els hi explico tots els avantatges, perquè el cert és que en té molts.

Amb el repertori de productes que treballeu, amb quin fa millor parella l’oove i per què? 

Amb molts. És evident que en el món de la cuina lliga amb tot, però nosaltres en fem servir també per elaborar alguns embotits i realment lliga amb molts, sobretot amb els que van cuits. Una curiositat, sóc un amant dels frankfurt  perquè considero que ha estat una salsitxa molt mal tractada. Doncs bé, jo elaboro els meus frankfurt amb un toc d’oli oliva VE, així dono a aquest producte centre-europeu un caire més mediterrani.

Una recepta amb l’oli d’oliva VE de protagonista?

Moltes, sóc amant de la cuina dels guisats, de la cassola i intento portar-la a terme de la millor manera possible. No podria dir ara una recepta en concret perquè n’hi ha moltes. Crec que l’aventatge de fer servir un bon oli d’oliva és que combina amb tot. No hi ha res que se li resisteixi. Personalment crec que una bona matèria prima i un bon raig d’oli és suficient per gaudir d’un bon àpat.

Quines diferències trobes entre altres olis i Oleum Flumen. 

Conec Oleum Flumen desde fa molts anys, crec que més de 13, abans de conèixer el projecte en qüestió coneixia l’oli per un amic comú amb en Martí Terès. Recordo que el que més em va agradar i al mateix temps sorpendre dels olis Oleum Flumen va ser que mantenien tota la frescor d’un gran oli oliva sense deixar aquell gust tant fort i en alguns casos aquella raspor en el coll. Crec que són olis molt equilibrats i que combinen molt bé en molts productes.

fam_12

Al Mercat de la Terra d Sitges, compartim parada, de fet, sou vosaltres els qui doneu a conèixer Oleum Flumen, què sorprèn / interessa més al client?

Al mercat venc els meus embotits i els productes d’Oleum Flumen. És un mercat que vam crear els productors d’slow food Garraf Pendès amb l’ajuda de tots els membres del Convivium I entitats del poble. És un mercat amb molt de potencial però que encara està en fase de creixement. La gent que ve ja sap el que ve a buscar: el tracte directe amb el seu elaborador. Jo per la meva part explico Oleum Flumen com un producte propi per la proximitat que tinc amb la seva filosofia. El que més sorprèn al client és una mica el que ja he dit abans, que és un oli molt equilibrat quant a gust i aroma

Funciona bé l’envàs de l’oliBO?

Els formats de 5 i 2 litres de plastic funcionen bé. Quant al nou envàs de metall, crec que la gent encara s’ha d’acostumar. És un envàs perfecte quant a disseny, utilitat i conservacio del producte, però encara s’ha d’introduir de manera regular en els costums de la gent. L’ampolla de plàstic ha fet molt de mal. La gent pensa que un oli en ampolla de vidre és car de per sí, sense tenir en compte altres conceptes, com que un oli bo dura més que un simple oli perquè s’en gasta menys. Crec que un bon producte ben vestit multipla per 10 la seva qualitat .

Algun país, restaurant, cuiner que creguis que cal destacar per l’ús de l’oove?

Una de les coses que mes recordo és la primera vegada que vaig anar a Itàlia (fa molts i molts anys ). Recordo que en qualsevol lloc, per senzill que fós, hi havia una ampolla d’oli d’oliva VE a sobre la taula. Aquí encara voltàvem amb aquelles setrilleres amb oli de girasol. Aquells anys van fer molt de mal al nostre paladar

I encara ara ens en resentim. Sempre he pensat que hem maltractat molt els nostres productes. Tenim coses excepcionals i no les hem apreciat prou. Ha passat amb l’oli i amb moltes altres cosses, passa fins i tot en pobles on la gent pensa que lo del poble veí és mes bo sense saber el que té a casa. Per sort aquesta manera d’actuar està canviant i avui en dia el pensament aquest ha canviat, però com he dit, hi ha hagut uns anys molt durs i per tant costara una mica més, però sóc molt optimista i crec que ens en sortirem

fam_3

Amb quina art relacionaries l’oli ?

És evident que el primer que ve al cap és la pintura, però de la mateixa manera que prenem una copa de vi escoltant música, per què no tastar un bon oli amb una bona música i una bona companyia?

Coneixes l’OleumExperience, oi? Perquè has estat a la finca… Com creus que es pot explicar l’experiència?

Conec l’Oleum Experience i també he estat a la finca diverses vegades. Crec sincerament que és una proposta molt interessant i aconsellable a la vegada. Sempre he estat un gran defensor d’apropar el producte a la gent . Ara això comença a estar molt de moda i per tant és una gran notícia. Els productes no surten perquè sí. Darrera de qualsevol producte o projecte hi ha unes persones i un territori amb diferents inquietuds i si un producte és bo és perquè darrere seu hi ha una feina i uns valors que s’han d’explicar. És una manera d’entendre el perquè de les cosses. És per això que trobo l’Oleum Experience un gran encert.

Un poema, un text que tinguis de capçalera vinculat a l’art culinari, si és relacionat amb l’oove, millor. 

Quan era adolescent vaig llegir  “El que hem menjat “ de Josep Pla. És un llibre que sempre m’ha fascinat, ja l’autor per ell mateix és fascinant. Pla, en el seu llibre, parla de l’olivera com l’arbre més meravellós del món. Personalment crec que és un llibre que tot amant a la gastronomia hauria de llegir. Els valors que defensem molts avui en dia, com la proximitat , el producte de temporada… Ja en parlava Pla al seu llibre.

fam_8

Cal Fusteret

Carrer del Padró, 105, 08272 Sant Fruitós de Bages, Barcelona
938 76 00 95

http://www.carnsfusteret.cat/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *