Welcome to our Blog

“Cal reflexionar sobre el cost d’un ampolla de vi i una d’oli i la durada de cadascuna”

Harco Gourmet són la Montse  i en Xavi. Joves emprenedors que cerquen en aquest món complicat “de gust i gana ” productes i productors per posar-los a l’aparador de la botiga. Mentre reformenla botiga, fan una escapada a la finca per conèixer-nos. Repeteixen ailàs! just el dia que la Madonna pareix el seu segon pollí, i són espectadors en directe de què el projecte Oleum Flumen va més enllà de la producció d’OOVE. L’afany de saber i conèixer els fa curiosos en les preguntes. Aquest saber més no és nomes per a ells, sinó per compartir-lo amb els que un bon dia passaran el llindar de la porta sabent que seran ben atessos i aconsellats per triar els productes exposats. Llarga vida i que aquesta ens ofereixi oportunitats de col·laborar. Martí Terès i Ríos

 

nosaltres2

 

CONVERSES DE L’OLI AMB LA MONTSE CODINA I EL XAVI HARILLO, PROPIETARIS DE HARCOGOURMET, ESPAI DE BONS ALIMENTS

 

“Harcogourmet és un projecte de bons aliments que neix de la mà d’uns apassionats de la gastronomia i uns fans del “gaudir de la vida”. Cada cop tots tenim més la necessitat de gaudir i no pas de tenir i una bona forma de fer-ho és delectant el nostre paladar.

 

Com i quan descobriu Oleum Flumen?

Ens creuàrem amb Oleum Flumen durant l’estiu del 2012, poc abans havíem iniciat el nostre projecte. En aquell moment estàvem buscant un oli ecològic i vam arribar al “de Finca”. Els primers contactes amb el Martí van ser mitjançant el correu electrònic, un mitjà que a priori pot semblar molt fred però que a través d’ell vam percebre que ens havíem de conèixer perquè hi havia quelcom en aquell oli que li donava una magnitud especial. A l’octubre del 2013 es posà fil a l’agulla i vam  tenir el primer contacte amb “Les Teixeres”, tot i arribar tard i ben entrat al vespre, vam estar xerrant una bona estona, encara recordem haver-nos emocionat quan el Martí ens va parlar de la seva àvia, aquell dia es va crear un llaç que esperem i creiem que perdurarà en el temps. Al marxar d’allà ja ens imaginàvem muntant una sortida amb els nostres clients (els que encara no teníem…) per portar-los a visitar la finca, ja ens imaginàvem aquell pa amb tomàquet a la taula, la saviesa del Martí, les converses de l’oli… tot arribarà!

 

Què és per a vosaltres l’oli d’oliva VE?

Creiem que és un producte essencial per la nostra dieta, de fet en les nostres respectives cases sempre hem tingut com a únic oli l’oli d’oliva VE, sempre ha estat present tant a la taula com a la cuina, tant per fregir unes patates com per amanir un pa, no recordem cap altra oli a casa. És la base de la nostra cuina.

 

Com l’introduïu a Harcogourmet? I com el presenteu?

A dia d’avui estem treballant l’Olibo, Premium i com a novetat d’aquest any també hem introduït el Ninou, tenim un espai reservat exclusivament a Oleum Flumen. Per nosaltres és tant important la qualitat del producte com on es fa i qui el fa i per presentar-lo sempre acabem parlant del Martí i de la Finca, perquè creiem que amb el qui i amb l’on ja no cal dir lo bo que és l’oli. A partir d’aquí el que alguns cops també fem, és donar-lo a tastar.

 

18497_1569525036597689_5108596244365267064_n

 

Quines referències teniu i de quines regions? Quin és el motiu que us impulsa a seleccionar una referència per sobre d’una altra?

El nostre projecte es basa en producte de proximitat. Fins fa un temps, hem estat treballant diferents olis però al cap del temps ens hem acabat adonant que els olis del Martí ens cobreixen totes les nostres necessitats i extensivament les dels nostres clients. Hem fet una aposta clara per Oleum Flumen.

 

En feu pedagogia entre els vostres clients?

L’oli és un handicap, som un país productor i això fa que hi hagi molta oferta i de moltes qualitats, en general ens trobem que hi ha una gran desconeixença del món de l’oli. La gent et sol demanar un oli bo per amanir “perquè per cuinar compro el més econòmic del super”. Recordem una visita del Martí on ens va fer reflexionar els diners que hi destinem a una ampolla de vi i a una ampolla d’oli i el que ens dura cada cosa. Cal fomentar la importància de cuinar amb oli d’oliva VE. Un molt bon mitjà que utilitzem per fer-ne pedagogia son els tastos gastronòmics que fem el nostre Pati, tota una experiència on unim el productor amb el restaurador, la terra amb la cuina, qui millor per explicar el producte que qui el crea i qui el sap utilitzar.

IMG_2131

 

IMG_2230

“La nostra raó de ser és que acabeu gaudint d’aquests productes fruit de la gastronomia de la nostra terra.

 

El vincle amb el productor és essencial, com el poseu en valor ?

En el nostre projecte és prioritari tindre un vincle directe amb el productor, ja que el producte adquireix un altre nivell, nosaltres som un projecte relaxat, on les converses i les activitats que realitzem són d’allò més enriquidores. És brutal escoltar als mestres, mai et deixen de sorprendre i sempre aprens una cosa nova.

 

Un lloc (país, restaurant, projecte, etc ) on hagis vist que l’oli d’oliva VE té un tracte protagonista

Tenim la gran sort de formar part d’un país banyat pel Mar Mediterrani i per tant, la nostra, és la Gastronomia Mediterrània. És evident que l’oli d’oliva té un tracte protagonista a totes les cultures mediterrànies per això som el major consumidor d’oli d’oliva. Nosaltres som molt fans del turisme gastronòmic on hi basem bona part dels nostres viatges… i ens venen al cap tants plats on l’oli d’oliva VE és protagonista… les amanides d’estil mediterrani que es poden menjar a Turquia o a Grècia… amb cogombre, formatge blanc, tomàquet, que serien d’elles sense l’oli?, o una bona pizza amb un raig d’oli cru o una fantàstica Puttanesca, un cremós d’albergínia del nostre estimat Carles de Veige Coolinari o les recents cremes de llegums que vam menjar a Lisboa on l’oli també hi forma part, vaja, que l’oli d’oliva VE forma part de la nostra cultura, del nostre dia a dia, el pa amb oli és consumit a tota la conca mediterrània!

 

Quin art us recorda a l’oli d’oliva VE ? pintura, dansa… literatura…

Potser un art amb moviment, com la dansa, la caiguda d’un raig d’oli té molta bellesa.

 

Un plat amb oli d’oliva VE que tinguis/ tingueu encara a la retina?

Un gelat d’avellanes amb sal i banyat amb oli VE, ens va sorprendre per la simplicitat, originalitat i on l’oli esdevé una part essencial i treu tot el seu potencial. Va ser el colofó del menjar que ens va preparar el Martí la darrera vegada que vam estar a “Les Teixeres”.

 

Algun escrit gastronòmic on l’oli d’oliva VE prengui protagonisme? O algun text que us agradi especialment, sigui referit a l’oli o no…

Si parlem de gastronomia, de forma directa ens ve el cap el llibre Bon Profit! de l’Il·lustre Miquel Martí i Pol i traint la resta de poemes, triaríem el “Pa amb tomàquet” on l’oli pren protagonisme,  ara bé, si es tracte de triar un text en especial, triaríem indubtablement un fragment del llibre El que hem menjat del grandíssim Josep Pla. Diu així: “S’ha de saber menjar i enraonar. La taula és un lloc meravellós per enraonar amb les persones que us han convidat o que heu convidat. La taula és un lloc de diàleg. Les converses de taula són la civilització mateixa, la pura essència de les manifestacions personals. Els llibres que contenen converses de taula són immortals. A taula, amb un bon dinar o sopar actuant, i un ambient agradable, els homes i les dones perden una mica la seva complexitat, la seva rigidesa, el seu normal estaquirotisme, la seva malfiança, la seva màscara es torna més lleugera i menys borrosa. A taula tot pot quedar lleugerament suavitzat i vagament intel·ligible dintre l’enorme plasticitat de l’espècie humana.”

 

Quin plat prepararíeu per sorprendre un amant de la gastronomia amb oli d’oliva VE?

Uf… És complicat, si es tracta de sorprendre i estem parlant d’un amant de la gastronomia, potser amb un bon pa amb tomàquet i un bon pernil faríem curt, però, i si enlloc de posar-li un pa amb tomàquet com l’entenem li presentem el mateix plat en format líquid? Hauríem d’aprendre a fer-lo però va ser un dels plats que ens va sorprendre més a la darrera #OleumExperience que vam celebrar al nostre pati el passat més de Juliol

 

Un bon regal gourmet ha de portar oli d’oliva VE?

És clar que sí! L’oli d’oliva i el vi ens representen com a cultura, gastronomia i com a país.

 

Heu estat a Vinaixa, oi? Heu gaudit d’una #OleumExperience? Quines són les primeres impressions que us venen al cap i al cor quan hi penseu?

Nosaltres vam gaudir més aviat d’una #Oleumlife, és un lloc molt especial per nosaltres, pensa que hi tenim al nostre fillol! Anar a visitar al Martí en l’entorn de “Les Teixeres” per nosaltres és tot una vivència. Amb el que ens agrada la pau i les coses “naturals”, que les coses flueixin per si mateixes  i si això li sumes que la natura ens regalés un naixement, va ser una experiència inoblidable, no tan sols pel nounat sinó també per l’entorn, la gastronomia i sobretot per la companyia i la saviesa que es desprèn a la finca

 

El millor maridatge per a l’oli d’oliva VE és…

És una pregunta que no té resposta, l’oli d’oliva VE marida amb tot i és necessari per a fer qualsevol plat amb cara i ulls. Des d’un sofregit, amanir un enciam o uns tomàquets, per fer uns seitons adobats o per acabar unes postres.

 

Un plat del vostre entorn geogràfic o dels que vosaltres prepareu on l’oli d’oliva VE adquireixi un sentit especial.

És complicat triar un sol plat, per nosaltres l’oli és un element totalment imprescindible en qualsevol plat. Però si tinguéssim que escollir quelcom on l’oli brilli més i tingui un paper encara més protagonista, segurament triaríem el pa amb tomàquet o simplement el pa amb oli, la combinació d’un bon pa i d’un bon oli és un plaer indescriptible.

 

Harcogourmet

Carrer de les Flors de Maig, 7, 08241 Manresa, Barcelona
931 26 45 19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *