Welcome to our Blog

“A la Boqueria es lluita perquè l’oli d’oliva VE sigui inigualable i inimitable”

CONVERSES DE L’OLI AMB ÒSCAR UBIDE, GERENT DE L’ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE LA BOQUERIA

 

Oscar-Ubide-Director-of-La-Boqueria

 

Martí Terès
Aquest cop no entrevistem a cap productor i/o elaborador. L’Òscar és el perfil de persona que gaudeix del privilegi d’estar envoltat per productors, elaboradors, restauradors… D’aquí i de més enllà.
D’encà que ens vam conèixer, sempre ha mostrat no només interès per la feina, sinó també passió. De ment oberta, envoltat de productes i productors, entre cuiners i erudits. Coneixedor profund dels topants londinencs, tant et recomana una cervesa, com la darrera proposta gastronòmica de la capital.
Conviu i treballa a la Boqueria on, pausadament – gran virtut!-, és capaç de reflexionar sobre el futur d’un espai amb passat i present i desitgem gran futur. Coneix els mercats i també les cartes dels restaurants, els vins (tria sempre amb aquell posat d’esperar les essències contingudes) i aquell formatge, aquella part de la vedella, del llegum… I sempre disposat a donar suport als productors/ productes i a les persones. És d’aquell que un diu: Aquest, en sap! La toca bé! Culte i gran persona!
Ha escrit un llibre, ha tingut una filla… Ara només li cal plantar un arbre. Esperem que sigui una olivera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

En una frase, defineix-nos que és per a tu l’oli d’oliva verge extra.

És un coneixement que no hi era en els últims anys i ara ha crescut notablement entre paradistes i clients. No és un element per adornar el plat i que li doni personalitat. Sinó que el comercial el valora i el destaca. I en algunes parades el tracten com una joia, és a l’estructura de l’aparador central, perquè és la base de la nostra cuina. I d’això ens n’hem de responsabilitzar per igual clients i comerciants. Potenciar-lo i demandar-lo és cosa de tots dos.

 

Hi ha un paral·lelisme amb el món dels vins?

Amb els vins va passar abans. La preparació, el valor i la connotació de l’oli és més qualitativa. Quan busques quelcom extraordinari, en el cas de l’oli i per molt bo que sigui, és un producte que tothom hi pot accedir. A la millor ampolla hi optem tots. El vi busca ara més la relació qualitat preu, en l’oli busquem la qualitat màxima perquè el preu no és limitant.  Amb l’oli pots anar a màxims i això ho fa viure amb més passió, amb el vi és difícil, m’agrada el Petrus però no el podem comprar.

 

I per al mercat, què aporta?

Està agafant el rol d’abanderat de la cuina mediterrània i catalana. De la nostra cuina, ja sabem que és un element bàsic i és la manera d’apreciar-lo més. penso que la feina dels comerciants és ensenyar que no s’ha de fregir amb gira-sol, a casa ho hem fet amb verge extra tota la vida. És un producte de qualitat nutricional, amb propietats, que no pot competir amb cap altre de la seva espècie. I des del mercat de la Boqueria es lluita perquè l’oli sigui un article inimitable i inigualable.

 

En quines parades el trobem?

Com sabeu hi ha una ordenança que ho regula, per tant en aquelles de productes com els colmados i de queviures, les parades d’especialitats, i en totes elles, l’oli d’oliva VE hi té un racó reservat. Trobem una cosa molt curiosa que a les bacallaneries on fins ara no es podia vendre, com que el client en demanava, han sol·licitat el permís per poder-ho oferir als clients. Això significa que hi ha inquietud i interès.

 

Quins olis trobem a la Boqueria?

Doncs un ampli repertori, des de la varietat hojiblanca del sud, per un tema educacional. Anys enrere ens havien ensenyat que l’oli bo ve del Sud com el vi de la Rioja… Són les marques, regions que fa uns anys anaven associades a la qualitat. Però la gent jove aposta pel producte de proximitat i català i tenim un bon assortiment de referències de les diferents zones productores de Catalunya.

 

I el client és receptiu a aquest canvi cultural i al reconeixement de la qualitat de l’oli d’aquí?

Falta que s’ho creguin. Molta gent encara tira de l’envasat de marques bàsiques i és llàstima. Perquè quan coneixes el bon oli d’oliva VE no en pots prescindir. Jo per exemple a en Martí Terès li vaig demanar mono dosis del seu oli per endur-me-les allà a on vaig. Vull gaudir-ne sempre i arreu.

 

Quina promoció fa el comerciant de l’oli d’oliva VE a la Boqueria?

Cada comerciant és un món. Sí que en fan per exemple als porxos d’accés i el Mas del Mercader té una especialització brutal, amb tastos i més. és fonamental per difondre la cultura de l’oli.

 

DSC_0007

 

Un lloc en què es tracti bé l’oli d’oliva VE?

Curiosament em va sobtar molt la importància que li donaven a Beirut, desconeixia que fossin productors i em va sorprendre positivament. Parlo del Beirut més luxós. Fins i tot el distribuïen com a obsequi, com a regal personalitzat.

 

Coneixes l’Oleum Experience a la finca Les Teixeres?

Ho conec perquè sóc amic del Martí i hem tingut alguna sessió de treball a Vinaixa, evidentment gaudint també de la gastronomia. Però no he participat d’un taller hedònic al Mas Mariet. En canvi sí que he gaudit dels tallers amb Turris i pernils Joselito… amb Oleum Flumen.

 

Quin producte és l’imprescindible per acompanyar l’oli d’oliva VE?

L’oli ha de ser a tot arreu a on li toca. Una crema de carabassa amb un bon raig d’oli d’oliva VE pot ser sublim. El matrimoni perfecte és el pa, si el pa i l’oli són perfectes. A mi m’agrada molt, en acabar de sopar, un raig d’oli ben sucat. És per això que dic que l’oli és d’una grandesa enorme, va amb tot. Amb dolç, salat… Un pa amb tomàquet, un sofregit, un maridatge amb salmó fumat…

 

Una expressió artística que t’evoqui l’oli?

La música. Perquè en la meva vida tot hi gira al voltant. És com un sentiment de benestar, de confort… Un entrepà al matí revisant els correus amb oli d’oliva VE de Finca, o aquell moment de l’ampolla de Ninou a taula quan vaig a sopar, els gaudeixo molt… Són sentiments i emocions com amb la música, més d’estil clàssic.

Associació de Comerciants de la Boqueria

http://www.boqueria.info/mercat-associacio-de-comerciants.php

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *