Benvinguts al nostre Blog

Martí Terés Ríos, l’alquimista de l’oli

Imatge

Conseller Delegat de l’empresa ARP catalonia SL, productors i comercialitzadors dels olis Verges Extres OLEUM FLUMEN, vinagres envellits ACETUM FLUMEN i de les gormanderies Uhmm..!

La meva formació és molt diversa. Estudis a l’Institut del Teatre de Barcelona, Ciències de l’Educació, Educació Social, Direcció Comercial i Marketing, Direcció d’Empresa, Màster em Administració i Direcció d’Empreses- MBA-, Tastador d’olis Verges Extres per l’escola Italiana de la ciutat d’Imperia – ONAOO -, i formació en agricultura ecològica.

Actualment imparteixo classes en el Màster – Turisme i Gastronomia- el CETT de la UB, així com seminaris formatius a l’escola Hofmann de Barcelona.

La meva incursió en el món  agroalimentari, forma part de la meva infantesa i joventut. La meva família per part de pare, han estat ramaders, pagesos i xarcuters. En l’actualitat encara conserven aquesta darrera activitat.

Malgrat diferents raons em fan allunyar dels negocis familiars , vaig tenir l’oportunitat de fer estades amb diferents empreses del món agrícola i agroalimentari durant la meva edat adulta.

L’amor a la natura i a la terra, el visc tant a l’escola on estudio, com en la meva família.

Després d’una llarga estada a la comarca del Ripollès, i per atzar de la vida, fa uns 20 anys – 1989- entro en contacte amb la comarca de Les Garrigues.

Descobreixo l’olivera. Començo a llegir sobre el seu cultiu, el seu fruit, la seva comercialització, etc. Avui em diuen l’alquimista o el poeta de l’oli.

Ben aviat començo a tenir finques pròpies- 1995-. El seu estat d’abandonament conviden a la necessitat de ser remodelades  i  treballades, per posar-les al dia.

Ensopego compartint estudis amb en Ramon Agut. Enginyer Superior Agrònom , i amb en Miquel Pinyol, Bioquímic fundador i director del Panell de Tast de Catalunya, els quals m’animen a iniciar un projecte molt ambiciós. La posta en marxa d’una empresa que produís i comercialitzes els seus propis olis d’oliva de la categoria dels Verges Extres, i amb l’objectiu de ser un referent en el món agroalimentari.

Llegim, consultem, preguntem , viatgem…… preparem el pla d’empresa.

El 1998, ja disposem de més  finques, tant pròpies com gestionades , que ens permeten obtenir una matèria primera de qualitat per elaborar un oli Verge Extra d’alta gamma.

Els primers litres que produïm – any 2000-  van ser obsequi per amics i parents, gastrònoms, cuiners etc. Les seves opinions van ser fonamentals per acabar de definir els perfils de producte objectiu.

La primera ampolla OLEUM FLUMEN es presenta al mercat  el mes de desembre del 2003.

L’any 2004 a la fira Alimentaria se’ns concedeix el premi al millor packaging.

L’any 2005 el Mercat de La Boqueria ens reconeix com a producte d’alta qualitat.

El 2006 en la primera guia d’olis anglesa  cita OLEUM FLUMEN i les seves característiques organolèptiques, com “…..un suc de fruita molt especial”.

El 2008 a la fira Alimentaria se’ns concedeix el premi al millor packaging, per els nostres productes Uhmm..!

El 2010 la Fira de l’oli VE de Les Borges Blanques , reconeix OLEUM FLUMEN NINOU com la millor i més original de les presentacions.

En l’actualitat gestionem unes 180 hectàrees d’oliveres – i altres conreus, com l’ametlla i la mel- , i disposem de quatre tipus d’oli sempre de la categoria dels Verges Extres.

OLEUM FLUMEN PREMIUM només d’arbequina al seu inici de maduració.

OLEUM FLUMEN NINOU  una selecció d’olives arbequines de collita molt primerenca.

OLEUM FLUMEN de FINCA cupatge de varietats autòctones de la nostra finca les Teixeres.

OLEUM FLUMEN Plans de Montserrat  cupatge de varietats del parc natural del Montserrat.

Amb la voluntat de ser  coneixedors d’aquest món tant complexa dels olis Verges Extres, establim relacions amb diferents productors i països de l’entorn de la mediterrània – Tunísia, Itàlia, Marroc, França, Portugal, Andalusia….- valorant sistemes de cultiu, molturació, varietats etc.

La nostra darrera iniciativa va ser la posta en marxa d’un espai d’innovacions alimentàries  al bell mig de la finca Les Teixeres, a la població de Vinaixa a la comarca de Les Garrigues/ Lleida.

Un Mas del S.XVIII – Mas Mariet- acull aquesta iniciativa, on els tastos hedònics són una de les activitats principals.

Les Teixeres és una finca de 50 hectàrees – de producció ecològica- , amb oliveres de diferents edats i varietats.

La “ Petita Boqueria” és el nom de la botiga on podreu trobar productes del nostre entorn qualitatiu. Un espai rodejat de natura per els amants del bon producte.

Per la propera temporada, l’hort acollirà diferents varietats de productes de l’horta de secà que de la mà de l’Antonio esperem faci les delícies dels paladars més exigents.

Hem fet una clara aposta per la sostenibilitat. Per la neteja i manteniment del bosc, tenim una parella d’èquids – mal dit rucs – que en són els responsables.

Unes plaques solars i un aerogenerador , s’alimenten del sol per donar-nos energia al llarg del dia.

Esteu convidats a venir a veure-ho! 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *