Bienvenidos a nuestro Blog

“A fora no hi ha un oli tan bo com el nostre i és un luxe que sigui tan assequible”

“CONVERESES DE L’OLI” AMB DANIEL JORDÀ DE PANES CREATIVOS

 

love-is-in-the-bread

“Love is in the bread”. I no cal dir gaire cosa més, només observar el repertori que penja del seu web:

LOS CLÁSICOS

 • pagès
 • centeno
 • moreno con lino
 • integral de centeno y trigo
 • centeno y sésamo
 • nueces y pasas
PANES DE AUTOR:

 • canela vino y manzana
 • oliva negra
 • oliva verde
 • alcachofa y pimentón
 • tomate seco, arándanos y pistachos
 • cebolla y perejil

PANES PARA MARIDAJE:

 • chocolate y naranja
 • chocolate y fresa
 • cítricos y jengibre
 • coco chutney de mango y curry
 • picadillo y calabaza
PANES PARA FIESTA:

 • panetone
 • toñas
 • stolem
 • bolo do rei portugués
 • besitos de novio
 • pan de muertos
 • babka

 

“Al Daniel el vaig conèixer per la premsa. El que deia i com ho deia em va despertar la curiositat. Sempre tens amics comuns que t’apropen… Al seu obrador i amb aquell posat de saberut -aquell posat dels saberut, que saben però mai dels mais t’ho passaran per la cara- em va explicar la seva aventura, la del forn de pa!
Teníem camins comuns, teníem aquell “no sé què” que fa que t’hi vagis apropant i ell va copsar de seguida la importància de treballar amb bons olis i projectes singulars com el nostre, Oleum Flumen. No ho va expressar de seguida, sinó mentre conversàvem, com aquell que res diu.
Ara tenim noves idees per treballar plegats amb les seves farines i els productes Oleum Flumen i Uhmm….! Dani, em deus -ens devem- aquella visita a la finca Les Teixeres. No per treballar-hi, sinó per passejar entre oliveres…. Recordes? Passejar acompanyat dels qui més estimem, família i algun amic. Aquest va ser el nostre tracte”.
cursos

En una frase, defineix-nos que és per a tu l’oli d’oliva verge extra.

A la pastisseria, sovint l’oli d’oliva VE és un a més a més. Però nosaltres hem tingut clara l’aposta, ens hem abstret de la fascinació per la mantega i hem volgut refinar-nos una mica més. Tornar a l’oli d’oliva per donar valor afegit als nostres productes i donar-li sentit cultural, però també per temes de salut. Hi va haver un moment que tothom emprava la mantega perquè era mol afrancesat. Nosaltres només podem servir l’oli dins del producte, no com a la restauració que també ho pot fer fora. Aleshores el que fem és que després de treure la pasta de la màquina, emprem oli en lloc de farina i així hem aconseguit també baixar la incidència de l’asma en el forner. La mantega potser dóna més sabor, però nosaltres tenim unes altres arrels. El pa untat amb oli és molt més manejable també…

 

I per al teu establiment, què aporta?

L’oli és molt important en cadascuna de les receptes. Anem baixant cada vegada més la quantitat de mantega i margarina i emprem l’oli d’oliva VE, molt menys greixós.

 

En quins productes pren protagonisme l’oli d’oliva VE?

Utilitzem l’oliBO per la  brioxeria i les magdalenes. També per les tonyes de Pàsqua. Amb noves tècniques i menys nivells greixosos.

 

A banda de l’oliBO algun altre producte d’OleumFlumen?

Empràvem el Premium, el tenim, però perdíem propietats amb la cocció. El fet que desapareguin ens indica que no ens val la pena emprar-lo. En cru, per als cuiners, és excel·lent.

 

Com l’expliqueu als clients, si és que ho feu, l’ús de l’oli d’oliva VE?

Nosaltres som proveïdors també, de manera que no estem acostumats a explicar els productes que emprem. En els cursos i tallers sí, però al client final no. De fet els productes que fem són bons perquè la matèria primera també ho és. Servim als millors de la gastronomia del país i ells ja ho saben. Cuiners com en Dani Lechuga sap que emprem oliBO i que seleccionem el millor producte. Sabem que els nostres clients sí que fan promoció dels elaboradors que tenen, perquè és un valor afegit, l’ús de matèries primeres de qualitat és garantia d’èxit. En els cursos però, com deia, sí que fem referència als olis, les verdures… Tot el que consumim.   Certament, així també poseu en valor els elaboradors? Les matèries primeres són la base i quan arriben amb el producte elaborat al seu destinatari ho sap valorar.

 

Un lloc en què es tracti bé l’oli d’oliva VE?

Conec molts restaurants que el treballen bé i comencen els àpats amb pa i oli. Al Saüc, per exemple, sabem que ho fa en Dani Lechuga i ho presenten amb safata de ceràmica, l’oli, i al costat el pa. Combinen els dos productes i se’ls posa en valor. No se sap primer si és millor el pa o després l’oli o a l’inrevés. I també amb el vi. Els bàsics de la cuina a taula són una molt bona carta de presentació.

 

Coneixes l’Oleum Experience a la finca Les Teixeres?

No. Mhan convidat moltes vegades, però és una assignatura pendent. Sé que veuria alguna cosa molt diferent i una manera molt particular d’estimar un altre producte com és l’oli d’oliva VE.

 

Quin producte és l’imprescindible per acompanyar l’oli d’oliva VE?

El pa, seria el complement ideal. Al restaurant quan les presenten és fantàstic. No som conscients del que tenim, certament. A fora no hi ha un oli tan bo com el nostre i és un luxe que sigui tan assequible. A Singapur en una activitat que van organitzar ens miraven malament de tant tastar-lo, com si gastessim tòfona blanca! Aquí, amb l’oli, ho enriquim tot. Vam fer una foccaccia a les fines herbes amb oli deliciosa, però és qüestionaven l’ús en abundància justament perquè allà costa de tenir-ne i a preus raonables.

 

Una expressió artística que t’evoqui l’oli?

Per mi és molt artística la imatge quan surt la massa de la màquina i omplim el que en diem el biberó d’oli d’oliva VE i cadascú dibuixa sobre el taulell. Són 150 quilos de massa en una immensa taula de marbre i és molt artística la viscositat del líquid, la mescla… També el treball artesà, amb les mans, i ho fem sovint. No hi ha baralles per tirar l’oli però gairebé. En una taula de 4-5 metres per 1 i mig ample i el biberó tot moll d’oli… Dibuixes i passes la mà i les sensacions són molt xules. Quan ve gent de fora a fer tallers, ho passen molt bé en aquest moment. Bé, per a nosaltres és el moment artístic del dia.

 

Una dita, un poema… ?  

 

Panes Creativos info@panescreativos.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *