Welcome to our Blog

“Quan tastes l’oli, hi veus el món en una cullera. Hi és tot i penses sobretot en els plats de la teva terra”

CONVERSES DE L’OLI AMB JORDI ARTAL, XEF DEL RESTAURANT CINC SENTITS ( 1 ESTRELLA MICHELIN)

Jordi Artal

 

MARTÍ TERÈS:
Al llarg de la vida, músiques, espais i olors et recorden algun fet important.  
El Restaurant Cinc Sentits sempre em recordarà un dia molt especial, amb una persona molt especial. Un retrobament on tot l’equip del restaurant com si res passés va ajudar a fer d’aquell àpat una nit màgica. Diuen que els caps de sala i els cambres/eres tenen un sentit (el cinquè?) que copsa els moments i els batecs de les persones. Així va ser… ailàs! 
Vam gaudir d’una cuina molt especial, amb sensibilitat,” finetza”, equilibri…
Després d’unes setmanes vam tenir l’honor que tot l’equip del Cinc Sentits amb en Jordi al capdavant, ens visités a la finca. Encara els recordo. Passejant entre oliveres, un dia de molt fred. 
En Jordi, amb aquell posat tranquil de bon Jan, en silenci, recorria amb la mirada tots els detalls de l’arbre, de la fulla i escoltava amb aquell posat de curiós el que dèiem. L’Èric per motius diversos no va poder pujar. Ens ho deus! 
Vam compartir una cassola de tros… Va ser una Master Class, en Jordi i el seu equip amb les preguntes que ens feien, més que aprendre ells, -que és el que volíem- vàrem aprendre nosaltres. 
El Cinc Sentits és la millora permanent… I un referent de restaurant al món. Viatjant hem sentit a parlar i molt del Cinc Sentits. Gràcies per tot allò que sempre ens heu aportat. Ens devem una nova visita a cada casa. Serà aviat! 

 

En una frase, defineix-nos que és per a tu l’oli d’oliva verge extra.

El meu besavi i també el rebesavi eren pagesos i elaboraven oli a La Torre de l’Espanyol, un poble del Priorat. Encara hi tenim terrenys i quan penso en l’oli, penso en els estius que de petit passava al poble, sortint a caminar entre les oliveres. Són sempre records d’infantesa i d’història familiar. I d’estar al camp, un canvi radical amb la vida moderna que t’obliga a estar al 100%. Per tant, l’oli són records familiars, de les oliveres de La Torre, són ganes d’estar tranquil, a prop de la natura…

Quan tastes l’oli, hi veus el món en una cullera. Hi és tot i penses sobretot en els plats de la teva terra.

 

Fer oli a La Torre de l’Espanyol no et tempta?

Coneixem gent com vosaltres Oleum Flumen i la feina que comporta, és un projecte complicat el de fer oli, ho hem pensat més d’un cop, sí. De fet tenim hort, amb cireres, ametlers, prunes… Però als olivers els falta “estima”. De tota manera l’oli que servim al restaurant és un cupatge dels nostres olivers i l’oli d’arbequina De Finca d’Oleum Flumen. Duu una etiqueta personalitzada. Al restaurant servim aquest oli i un altre, ben diferent, de la varietat picual, perquè el client pugui escollir. A Cinc Sentits hi arriben clients de tot el món perquè una estrella Michelin és un reclam. I fem una cuina de proximitat, amb l’oli i amb la resta de productes. No tenim carn de Dinamarca ni fruita del Japó. Volem descobrir els nostres elaboradors.

 

I per al teu restaurant, què aporta?

L’oli d’oliva VE és un enllaç a les nostres arrels, a les persones, als besavis… L’oli és un producte de l’Estat espanyol, aquí no fem servir mantega. Som d’oli i tots els plats de la casa s’elaboren amb l’oli d’oliva VE, i això demostra  el valor que li donem. Res és el mateix amb l’oli, ni el pa amb tomàquet, ni la xocolata amb pa i sal…

 

En quins plats pren protagonisme l’oli d’oliva VE a Cinc Sentits?

Tenim un menú gastronòmic d’uns 18-20 plats i d’aquests en només 1 no hi ha oli d’oliva VE. Fins i tot les postres en tenen, tenim un gelat d’oli. És transversal, al dolç i salat. Fins i tot treballem productes com el caviar d’oli…

 

Quins productes Oleum Flumen empreu?

L’ecològic De Finca però amb un petit canvi per donar el matí personal amb les nostres oliveres. Aquí cada setmana ens visita algú que diu que porta el millor oli del món. I els guardem tots perquè cada tres setmanes fem tastos d’oli d’oliva VE a cegues, per descobrir si n’hi ha d’altres que ens agraden més. i des de fa tres anys que l’arbequina és inamovible. Això ens indica el seu gran potencial.

I tenim clients que el volen comprar. Les persones que venen al Cinc Sentits a dinar i sopar es gasten diners i volen compartir tres hores d’experiències amb nosaltres, de viure coses especials, descobrir productes nous, un oli que no han assaborit mai, algun plat que desconeixien. Sorpreses!

Zarzuela5s1

Com l’expliqueu als clients, si és que ho feu?

He viatjat bastant i, fins i tot a Itàlia, quan et serveixen l’oli en un restaurant no te l’expliquen. A nosaltres ens agrada fer-ho. És important mostrar com es fa i crec que aquí tenim més orgull per allò que és nostre.

 

Com poseu en valor els elaboradors?

No tenim una carta impresa amb els elaboradors però sempre expliquem el relat que hi ha al darrere del producte, tant de l’oli com del vi. I l’etiqueta de l’oli personalitzada recull també la història de l’ampolla.

 

Un lloc en què es tracti bé l’oli d’oliva VE?

A Califòrnia. Sembla impossible, però és cert, hi vam descobrir grans olis, encara que tothom parla de Grècia, Itàlia… I a més a més t’ho expliquen tot. I et fan sentir important per estar tastant un oli molt singular d’oliveres de més de 100 anys. Al client li agrada trobar autenticitat i exclusivitat en el producte. Hem de crear desig.

 

Coneixes l’Oleum Experience a la finca Les Teixeres?

Hi vam anar fa dos anys. Vam voltar per la finca i vam dinar al Mas Mariet, quan el molí encara no estava construït. Vam voltar per les oliveres i vam parlar amb en Martí, i vam marxar carregats d’arguments per explicar als clients.

 

Quin producte és l’imprescindible per acompanyar l’oli d’oliva VE?

El pa sense cap mena de dubte. I més particularment la coca de vidre. Hi posaria també alguna anxova. Amb la mínima expressió és quan s’aprecia millor el sabor de l’oli. També un bon pa amb tomàquet.

 

Una expressió artística que t’evoqui l’oli?

Per mi l’oli està molt lligat a la cuina i el menjar. L’art és l’ampolla d’oli, el pa i sucar.

 

Un plat de la carta d’avui que porti oli…

Gelat oli d’oliva extra amb escuma de xocolata calenta i coca de vidre.

 

Cinc Sentits

www.cincsentits.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *