Welcome to our Blog

“L’oli és la base de la nostra cuina”

CONVERSES DE L’OLI AMB JORDI CASAS, PROPIETARI DE L’ALLIUM RESTAURANT

foto (9)

Optem per una cuina d’aquí, catalana i mediterrània, d’arrel tradicional. Tots els nostres productes provenen directament del productor, agricultura integrada per les verdures, vedella ecològica de raça xarolesa del Berguedà, xai biodinàmic, peix de la Llotja de Barcelona ó Vilanova, oli verge extra de les Garrigues i de Camarles, el nostre pa prové del forn de llenya Baluard de la Barceloneta, i el millor pernil ibèric de Càrniques Maldonado, així com els embotits naturals de Les Alberes, i tots els formatges afinats i de llet crua. Així com els arrossos de l’Estany de Pals de les varietats: bahía, bomba i carnaroli.

 

En Jordi Casas és de les persones que demostra inquietud. Inquietud per saber i per buscar, ja siguin productes o formes de ser. Llibres, viatges, web’s… La seva recerca insaciable el porta sempre a indrets originals, gens comuns. No mandreja gens ni mica per anar a cercar allò que busca. I ho acostuma a fer acompanyat de la família. Hem gaudit a la finca Les Teixeres (Vinaixa) de la seva visita, sota una pluja fina i un fred típic de l’època i de l’espai. Hem gaudit a la vora del mar, navegant per la seva gran hospitalitat, conversant sobre la vida i la cuina. Desprèn bonhomia, un condiment que a voltes és escàs en aquest temps que ens ha tocat viure.
A la carta de l’Allium Restaurant no menysté a ningú i és dels pocs que té una especial sensibilitat per als cel·líacs. Aviat us n’explicarem més coses d’aquest capítol, de moment, esperem que gaudiu de la conversa que ve tot seguit.
En una frase, què és per a tu l’oli d’oliva verge extra?
Si la picada, el sofregit, la samfaina i l’all-i-oli són les bases de la nostra cuina i en totes elles intervé l’oli d’oliva verge extra, queda clar que per mi l’oli és la base de la meva cuina.
I al teu restaurant, què aporta?
En el meu restaurant l’oli VE d’Oleum Flumen és un dels factors que ens diferencia de molts altres, cuinem i amanim ÚNICAMENT amb oli Oleum Flumen.
Quins productes Oleum Flumen hi trobarem a l’Allium?
Sempre hi són presents l’oli Oleum Flumen i el vinagre agredolç Summum, i esporàdicament l’olivada i la pasta de cacau i oli d’oliva.
10001303_10151892225206324_2062783151_n
Carn perol d’en Genis regat amb Oleum Flumen. Imatge: Allium Restaurant
Com l’expliqueu als clients l’ús imprescindible de l’oli?
Expliquem bàsicament la qualitat del producte i les persones que hi ha al darrere. Els meus clients saben perfectament que per entrar a formar part de l’Allium com a productor, per a mi té molta importància la persona. Visito tots el proveïdors que puc, he de veure in situ el que fan, com no fan, com són i la seva relació amb el terreny.
Es tracta de posar en valor l’elaborador, els orígens…
És tan important el producte com el productor.
Un maridatge amb oli d’oliva verge extra que recordis.
El primer pa amb oli sal i xocolata que es feia en un restaurant de la plaça Palau, del qual no recordo el nom. Després se n’han fet mil versions.
Un lloc on es tracti bé l’oli d’oliva VE?
Grècia. A Grècia, que és el tercer país productor del món, és viu amb l’oli i l’olivera com a alimentació, simbolisme, cultura…
Coneixes l’Oleum Experience?
Oleum Flumen Experience! Amb aquest nom no, però sí que estat a la finca Les Teixeres, dinant, sopant i compartint amb el Martí, en Carlos i la família una explèndida i especial jornada. Tastant i menjant una brutal (paraula que s’esta posant de moda entre els biodinàmics) cassola de tros i…
Quin producte creus que és l’imprescindible per acompanyar l’oli d’oliva VE?
El pa.
Una expressió artística que t’evoqui l’oli?
La dansa, per la suavitat dels moviments.
Un refrany, una dita, un poema de l’oli. 
“Oli i vi bàlsam diví”. I no sé perquè però des de fa molts anys sempre canto i amb tornada andalusa inclosa, una cançó de Paco Ibáñez, poema de Miguel Hernández:
“Andaluces de Jaén
aceituneros altivos
decidme en el alma quien
quien levanto los olivos”
Allium Restaurant
http://www.alliumrestaurant.es/ca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *