Welcome to our Blog

Amb l’envàs d’oli d’oliva VE a taula, tots hi sortim guanyant

sergidemeia_ninou

Aquest primer de gener ha entrat en vigor el Reial Decret (link) que estableix que els olis que se serveixen a taula en els establiments d’hostaleria, restauració i serveis de càtering han d’arribar al consumidor en un envàs etiquetat i amb un sistema d’obertura que no li faci perdre la integritat després del primer ús. És a dir, que a taula com a consumidors hi hem de trobar un envàs que no permeti reutilització (que sigui per tant d’un sol ús) que preservi, posi en valor i reconegui el contingut original. Així ho diu el Reial Decret i nosaltres, a Oleum Flumen, com a productors, en som partidaris d’aquesta reglamentació per bé que sempre ens ha agradat més que les lleis siguin per afavorir enlloc de per a prohibir.

És necessari que ho fem així, i ho hem manifestat en ocasions diverses (al peu podreu escoltar dues entrevistes al programa gastronòmic Deixa’m Tastar). Però l’ús de l’envàs d’oli degudament etiquetat i obert per a l’ocasió és un signe de transparència i de qualitat, que no podem ni volem deixar perdre. És una manera de defensar l’elaboració i la producció en primer lloc però per sobre de tot de donar plenes garanties al consumidor. És molt important visualitzar en tots els productes de la restauració, la qualitat per mitjà de la transparència. La traçabilitat dels productes de la terra, com el vi i també l’oli d’oliva, ha d’arribar a taula intacta i amb l’oli d’oliva verge extra ho hem d’assegurar així.

Tenim la sort que una gran part dels clients restauradors d’Oleum Flumen ja treballen en aquesta direcció, no ha fet falta que ningú els vingui a dir com han de fer les coses perquè ja les saben fer i molt bé. Sense anar més lluny, en Sergi de Meià, xef de Monvínic, que a la fotografia superior mostra l’ampolla de Ninou (el nostre primer oli verge extra de la temporada!) amb què rega les amanides i les degustacions gastronòmiques més delicades que prepara al restaurant de Barcelona, un dels temples del vi del país. Tenim clar que els nostres clients han anat sempre més enllà del que proposa el text de la reglamentació, de manera que el decret no els afecta en absolut, sinó que ve a aplaudir la seva feina ben feta. Podem considerar-nos orgullosos de comptar amb ells i saber que sempre han estat conscients de la importància de donar un servei integral –el millor possible!- al consumidor final.

Tenim doncs la sort de compartir amb clients –que són la gran majoria amics- una professió que és també una passió i que és la vida mateixa. Ens preocupem per l’alimentació però també per la salut de les persones, perquè estiguin informades, i perquè les seves experiències gastronòmiques al voltant d’una taula siguin plenes de raons i felicitat. Els nostres clients, dèiem, ja fan campanya per la sostenibilitat i la qualitat a taula amb la tria de bons olis d’oliva verge extra, però amb el decret seran altres i nous i la mesura que entra en vigor amb el nou any, estem convençuts que beneficiarà tothom. I no repercutirà en cap cas en el preu final, ni tan sols ha de suposar un desavantatge o un cost mediambiental.

Agafem el decret per la part que suma, pel gaudi que pot representar tenir a taula l’envàs d’oli i resseguir no només amb el gust i l’aroma el camí cap als seus orígens, sinó també a través de l’etiquetatge i del disseny que tot sovint són l’avantsala, el desig que ens provoca el producte. Confiem seguir compartint estones de felicitat i cada vegada a més llocs, conscients del que representa posar rostre a les coses.

Al programa Deixa’m Tastar n’hem parlat en dues ocasions

http://programes.laxarxa.com/audio/61105

http://programes.laxarxa.com/audio/71482

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *